Författararkiv: Maria Jerkland

Lyssnarcirkeln våren 2018

En föreläsningsserie som syftar till att förhöja nöjet att lyssna till musik och öka förståelsen för musikens väsen. Kunniga föreläsare kommer att lotsa oss in i musikens underbara värld. Inga förkunskaper krävs utan endast nyfikenhet och intresse för musik.

Lyssnarcirkeln som hålls i Aulinsalen i Konserthuset startar den 19 februari. Serien är endast för medlemmar i Vänföreningen. Läs mer om Lyssnarcirkeln>>

Vänträff den 12/2: Kungl Musikhögskolans dolda pärla


Särskilt duktiga studenter på stråkinstrument och piano får på Edsbergs slott i Sollentuna möta framstående pedagoger som själva är verksamma musiker och de främsta inom sitt område. Alla som kommer in här har potential att bli riktigt bra.

Vid vårens första vänträff, i Grünewaldsalen i Konserthuset, får vi möta pianisten och professorn vid Kungl Musikhögskolan Mats Widlund, som tillsammans med några Edsbergsstudenter kommer att, på ett inspirerande sätt, visa upp sin musikinstitution. Läs mer om vänträffen>>

Stipendium utdelat vid Gärdeskonserten


Vid DN-konserten på Gärdet den 13 augusti med Kungliga Filharmonikerna delade föreningens ordförande Martin Dworén ut ett stipendium från Prins Carl Gustafs stiftelse till Matts Arnberg, violin 2.

Matts Arnberg började som vikarie i Kungliga Filharmonikerna 1984 och är fast anställd sedan 1987. Sedan flera år undervisar han i folkmusik, ensemblespel och violin vid musikskolan Lilla Akademien. Han är också Riksspelman.

Foto: Anna Wernemyr

Tre filharmoniker prisbelönade

I anslutning till Kungliga Filharmonikernas konsert den 1 juni delade vänföreningens ordförande, Martin Dworén, ut tre stipendier till lika många orkestermedlemmar.

Till Årets filharmoniker 2017 utsågs Alf Hörberg, klarinett och Jenny Eklund, 1:a violin.

Stefan Jacobsons pris till Fritz och Wega Jacobsons minne tilldelades Mats Nilsson, kontrabas.

Stipendiater 1991- >>

Foto: Jan-Olav Wedin