Författararkiv: Erik Höök

Vänklang juni 2024

  • Stipendieutdelning vid konserten den 18 maj
  • Stipendier för fortbildning och samträning
  • Musik på senaste vänträffen med Orkesterkademien
  • Förtur för Vänföreningens medlemmar
  • Vänföreningens tack till avgående konserthuschefen Stefan Forsberg
  • Sommarmusik i Konserthuset
  • Vänträffar i höst
  • En sommarhälsning från styrelsen

Läs Vänklang juni 2024 här>>

Avtackning av Stefan Forsberg 31 maj

Många hyllningstal när Stefan Forsberg avtackades för allt han gjort under sin tid som konserthuschef.
Vice ordförande Stefan Bohman överlämnade en gåva från Vänföreningen – en kikare för ’spaning i naturen’ under förhoppningsvis lediga stunder i båten eller i sommarstugan – och tackade för hans stora engagemang och generositet för vänföreningen.
Vid mottagningen var fyra ordföranden från Vänföreningen närvarande.

Staffan Rydén, Martin Dworén, Barbro Holmberg, Börje Risinggård

Vänträff med Orkesterakademin 20 maj

Vid vänträffen 20 maj fick vi höra biträdande orkesterchefen Jonatan Samuelsson och idégivaren Hermann Stefánsson berätta om Orkesterakademin, en kvalificerad vidareutbildning för unga musiker med målsättningen att de ska kunna ta det sista klivet för att kunna få tjänst i en orkester.
Efter pausen spelade blåsare ur Orkesterakademin Carl Nielsens blåskvintett.

Stipendieutdelning

I lördags, den 18 maj, delade Vännernas ordförande, Staffan Rydén, ut prisen för Årets filharmoniker 2024 till kontrabasisten Peter Lysell och violinisten Sten-Johan Sunding. Stefan Jacobsons pris till Fritz och Wega Jacobsons minne 2024 tilldelades Johannes Lörstad, violin II, och Åsa Strid, cello.

Prisutdelning
Foto: Yanan Li

Årets pristagare möttes av applåder.

Foto: Anna Wernemyr

Peter Lysell, Åsa Strid, Sten-Johan Sunding och Johannes Lörstad.

Möt Orkesterakademin vid Vänträffen 20 maj kl 18

För åtta år sedan bildades Orkesterakademien som en del i ett kreativt samarbete mellan Kungliga Filharmonikerna och Piteå musikhögskola.
En akademi som ska ge utbildade musiker en möjlighet att pröva på jobbet i en symfoniorkester.

Vi får lyssna på idégivaren/klarinettisten Hermann Stefánsson och biträdande orkesterchefen Jonatan Samuelsson. De kommer att bjuda på ett samtal om nyttan med Orkesterakademien och dess betydelse för filharmonikerna och för musiklivet i stort. Men också hur projektet genomförs.
En ensemble ur Orkesterakademien finns självklart med och förgyller hela kvällen.
Vänträffen äger som vanligt rum i Grünewaldsalen. 
Anmäl dig till vänträffen på vannerna@konserthuset.se eller telefonsvarare 08-20 58 12 snarast möjligt, dock senast den 17 maj. Om du får förhinder anmäl det på telefon eller e-post. Entréavgiften är som vanligt 100 kr och betalas med Swish 123 352 59 20 eller kontant i Grünewaldsalens foajé. Tag med medlemskortet, som du visar vid entrén.


Generalrepetitioner

Som medlem i Filharmonikernas vänner har du möjlighet att lyssna på utvalda generalrepetitioner. Platserna ska vara intagna senast 15 minuter före repetitionen. Publikvärdarna ger instruktioner om var det är möjligt att sitta under genrepet. Kom ihåg att stänga av mobiltelefonen helt – inte bara ljudlöst – under hela repetitionen.

OBS! Medlemskortet ska uppvisas i entrén, som är porten närmast rampen på Hötorget. Publikhissen vid T-baneuppgången Kungsgatan 41 är också öppen. Även där skall medlemskortet visas upp. Ring 08-786 02 00 repetitionsdagen för att få bekräftat att repetitionen kommer att äga rum. 

21 februari kl 10-13. Dirigent Andrew Manze. Vicki Powell, viola. Konserter 21 och 22 februari. Musik av Ruth Gibbs, Ralph Vaughan Williams och William Walton.

21 mars kl 10-13. Dirigent Sakari Oramo. Johan Dalene, violin. Konserter 21 och 23 mars. Musik av Carl Nielsen, Maurice Ravel och Jean Sibelius.

22 maj kl 10-13. Dirigent Manfred Honeck. Janine Jansen, violin. Konserter 22 och 23 maj. Musik av Andrea Tarrodi, Jean Sibelius och Antonin Dvorák.

Konsertprogram för konserterna finns i tidningen ”Lyssna”. och på konserthuset.se (öppnas på ny sida)

Människan och musiken

En poetisk musikhistoria i fem delar

Konserthuset Stockholm presenterade förra året en poetisk musikhistoria i fem delar, som samtidigt undersöker de olika element som musik består av. Filmerna finns gratis tillgängliga på Konserthuset Play, kräver ingen registrering eller inloggning.

Varför existerar musik? Vad händer med oss när vi skapar eller lyssnar på musik? Vilken är drivkraften bakom ett liv som musiker eller tonsättare? I den här serien söker vi svaren tillsammans med musiker, lyssnare och forskare. De fem avsnitten behandlar västerländsk konstmusik – klassisk musik – utifrån olika teman. Det är ingen kronologisk musikhistoria och ingen traditionell framställning; i stället rör vi oss mellan olika teman och perspektiv, fram och tillbaka, i nutid och dåtid.

De halvtimmeslånga avsnitten kretsar kring ett eller flera av de element som musik, musicerande och lyssnande består av. Invävt i berättelsen finns presentationer av begrepp som naturtonserie, kvintcirkel, notskrift osv. Vi möter även flera instrumentbyggare som beskriver sitt hantverk.

Filmerna innehåller unika inspelningar med Kungliga Filharmonikerna och personliga intervjuer med en rad av orkesterns medlemmar. I nära samtal får vi lyssna till tankar om passion och motivation, men även om tvivel och prestationskrav. Vi följer med in till de privata övningsrummen, lyssnar till solostycken och kammarmusik – och försöker förstå musikens väsen.

Själva musiken klingar flödigt och även om filmerna inte presenterar en kronologisk historik, så kommer den tittare som ser hela serien att få ta del av den västerländska musikhistorien: från renässans och barock vidare till samtida musik. De olika epokerna, liksom viktiga samhällsskeenden som påverkat utvecklingen, presenteras av musikforskare. I djupdykningar kring enskilda tonsättare möter vi berättelser om bland annat familjen Mozart, paret Schumann, Igor Stravinsky och Nadia Boulanger.

Se serien Människan och musiken här>>

Prisutdelning i fullsatt konserthus

Inför ett fullsatt konserthus i fredags, den 18 nov, kunde Vännernas ordförande, Staffan Rydén, dela ut varsitt pris till två musiker i Kungl. Filharmonikerna.

Camilla Svarfvar, viola, tilldelades Stefan Jacobsons pris till Fritz och Wega Jacobsons minne. Josep Castanyer Alonso, cello, tog emot årets pris ur CHs jubileumsdonation till minne av Vänföreningens 30-årsjubileum 2017.

Camilla Svarfvar, viola och Josep Castanyer Alonso, cello.