Författararkiv: Maria Jerkland

Anmäl dig till vårens lyssnarcirkel!

Den populära föreläsningsserien i musik kommer under våren att hållas i Konserthuset, Aulinsalen, vid åtta tillfällen med början 18 februari. Obs tiden: kl 17.00-18.30.

Föreläsningarna tar upp aktuellt inom musik – ofta i anslutning till Konserthusets program. Inga förkunskaper krävs. En föreläsningsserie för dig med musikintresse och nyfikenhet.

Deltagaravgift 1100 kr. Anmälan görs till vannerna@konserthuset.se eller på telefonsvarare 08-20 58 12. Betalning till plusgiro 25 45 66-3, bankgiro 5783-7296 eller Swish 123 352 59 20 senast den 14 februari.

Läs om det fullständiga programmet>>

Vänträff 19/2: Clara Schumann 200 år

Clara Schumann 200 år. Kvinna i skuggan av sin man – eller tvärtom


Hur förena en bejublad pianistkarriär och stora kompositörsambitioner med att vara hustru till en genial tonsättare och att sköta ett hushåll med 7 barn? Det handlar om djup kärlek, två liv i musik men också om kriser och slutligen sinnessjukdom. Dramatiska levnadsöden runt en fascinerande kvinna.

Stefan Bohman, musikvetare och tidigare chef för Musikmuseet och Strindbergsmuseet berättar med musik och bilder om ett exceptionellt kvinnligt levnadsöde.

 

Anmäl dig till vannerna@konserthuset.se eller på telefonsvarare 08-20 58 12 senast den 14 februari. Läs mer>>

Musik- och konstresa till Norrköping

Följ med på en musik- och konstresa till Norrköping den 16 mars! 


Dagen i Norrköping inleds på Norrköpings Konstmuseum där vi får en visning av samlingarna.

 

 

 


På eftermiddagen framför Norrköpings symfoniorkester Allan Petterssons symfoni nr 12 under ledning av Christian Lindberg. Radiokören och Erik Erikssons kammarkör medverkar.

 

 

Läs fler detaljer kring resan till Norrköping, kostnad och anmälan>>

Medlemsavgift 2019

Kom ihåg att betala medlemsavgift för 2019!
Avgiften är oförändrad, 250 kr för en person och 350 kr för två personer på samma adress. Betalning till plusgiro 25 45 66-3, via bankgiro nr 5783-7296 eller med Swish till nr 123 352 5920.

Medlemskort för 2019 kommer att skickas snarast efter det vi fått betalning.

Musikresa till Köpenhamn 11-13 april 2019

Följ med på en musikresa för Filharmonikernas Vänner till Köpenhamn i vår!

Första kvällen går vi på konsert på DR Konserthuset och lyssnar på Dmitri Sjostakovitjs 15:e symfoni under ledning av dirigent Juanjo Mena. Därutöver spelas Benjamin Brittens violinkonsert, ett storslaget och allvarligt verk. Violinisten är Augustin Hadelich.

Den Kongelige Opera

Den andra kvällen går vi på en operaföreställning, Drot og Marsk, som handlar om en maktkamp i Danmark i slutet av 1200-talet, en dramatisk historia med maktspel och kärleksintriger. Ett unikt tillfälle att höra ett klassiskt danskt operaverk. Dirigent är Michael Schønwandt.

I programmet ingår också guidade visningar av det Kongl. Bibliotek (Den sorte diamant) och Musikmuseet samt en 3-rätters middag.

Läs mer om musikresan till Köpenhamn>>

 

Johannes Rostamo belönad

Johannes Rostamo, solocellist

I samband med söndagens konsert (16/9) Orfeus skattkammare, med musiker ur Orfeus Barockensemble, tilldelades Johannes Rostamo ett stipendium på 50.000 kronor från CH:s jubileumsdonation till minne av Vänföreningens 30-års jubileum 2017”. Donator önskar vara anonym.

Johannes Rostamo är solocellist i Kungliga Filharmonikerna och arbetar som gästande solocellist i en rad europeiska orkestrar. Han är även en passionerad kammarmusiker och en av initiativtagarna bakom ensemblen Stockholm Syndrome Ensemble, och medlem i den finska Jousia Ensemble. Hans intresse för barockmusik har därtill lett till grundandet av filharmonikernas egen tidstypiska Orfeus Barockensemble.

Läs mer om Johannes Rostamo>>   (länken öppnas i nytt fönster)

Musiker belönade av Prins Carl Gustafs stiftelse

Vid årets DN-konsert på Gärdet den 12 augusti med Kungl Filharmonikerna delade vänföreningens ordförande Barbro Holmberg ut kungliga stipendier ur Prins Carl Gustafs stiftelse till tre av orkesterns musiker. Stipendiaterna är Bo-Gustaf Thorell (violin I), Anna Riikonen (flöjt) och Bengt Paulsson (trumpet). Stipendiaterna fick diplom samt 25,000 kr vardera.

Foto: Hans Fridén

Tre filharmoniker belönade i maj

I samband med konserten den 19 maj utsågs Jan Bengtson (flöjt) och Daniela Bonfiglioli (1:a  violin) till Årets filharmoniker 2018. Jan Fahlén (2:a violin) erhöll Stefan Jacobsons pris till Fritz och Wega Jacobsons minne 2018.